Linux-palvelimet harjoitus 1

.ISO kuvan hakeminen ja levyn luominen

Aloitin tehtävän maanantaina 23.1.2017 noin kello 1300 hakemalla levykuvan xubuntu.com:ista, versio 16.04.1 AMD64 sekä asentamalla gnome-disks ohjelman jo käytössä olevalle lubuntu 16.04 LTS käyttöjärjestelmälle. Samalla tuli todetuksi että bash:in tab-complete toiminto ei ollut käytössä koneellani – hieman googlettamalla löytyi http://askubuntu.com/a/519289 joka ratkaisi ongelman. Tämän jälkeen levyn luominen PNY:n 64 GB USB 3.0 -muistitikulle sujui ongelmitta.

Testaaminen

Levyn luomisen jälkeen noin kello 1405 testasin sitä samalla tietokoneella. Kone on HP Pavillion mallia p6-2020sc. Ajamalla komennon “sudo lshw -short -sanitize” tuli todettua, että siinä on AMD a8-3800 prosessori, Radeon HD 6570 näytönohjain, 8GiB 1333MHz DDR3 muistia ja 1TB kiintolevy(tarkemmat tiedot: http://pastebin.com/dNcrykB2 ). Kaikki olennaiset toiminnot – näyttö, hiiri, näppäimistö – toimivat odotusten mukaisesti paitsi hiiren keskipainikkeella scrollaaminen ei näytä toimivan, eikä mitään muita ilmeisiä ongelmia esiintynyt.

Uudet ohjelmat

Käyttäessäni siinä live-CD:tä päätin samalla kokeilla uusia ohjelmia. Ensimmäinen kolmesta on Brave-selain. Lisenssinä sillä on Mozilla Public License 2.0, joka on(ilmeisesti) käytännössä identtinen LGPL kanssa, eli se takaa käyttäjilleen samat oikeudet kuin GPL, mutta sitä voidaan käyttää osana ei-vapaalla lisenssillä tehtyä ohjelmistoa. Sen asentaminen sujui komennoilla “wget -O brave.deb https://laptop-updates.brave.com/latest/dev/ubuntu64” ja “sudo dpkg -i ./brave.deb“. tosin välissä piti asentaa git(komennolla sudo apt-get install git). Komentoloki: http://pastebin.com/VPBTngGP Selain näyttää toimivan odotusten mukaisesti, ja se estää mainokset automaattisesti. Toisena vapaana selaimena mainittakoon vaikka Pale Moon.

Tässä vaiheessa minulta loppui aika kesken ja minun täytyi lähteä takaisin koululle. Illalla noin 2330 päätin tehdä tehtävän loppuun ja aloin katsoa muita ohjelmia. Koska minulla on kiintolevytila vähissä, ja linux-osio tuli alunperin tehtyä turhan pieneksi, päätin katsella olisiko mahdollista poistaa tarpeettomia kirjastoja. Tätä katsellessa löysin paketin nimeltä Gtkorphan, joka käyttää GPL lisenssiä(tosin versionumeroa ohjelma ei jostain syystä mainitse). GtkOrphan asentui ongelmitta. Se löysi vain yhden “orvon” kirjaston mikä hieman ihmetyttää(tämä sama asennus on kuitenkin ollut käytössä jo yli vuoden, siitä huolimatta että sen päivitin kun uusi LTS versio tuli saataville), mutta ainakaan tämän kirjaston poistaminen ei aiheuttanut ongelmia.

Kolmanneksi asensin Hexchat-irc asiakkaan, joka on GPL 2.0 lisenssoitu. Asennus sujui ongelmitta. Verkkoihin liittyminen vaati vähän opettelua, mutta onnistui, ja kanaville liittyminen sekä viestien lähettäminen ja vastaanotto myös toimivat.

Lähteet

Karvinen, Tero: Aikataulu – Linux palvelimet ict4tn021 2-ti ja 3-ke – Alkukevät 2017 – 5 op

Arriola, Diego: http://askubuntu.com/a/519289

Brave Software: Linux install instructions

Brave Software: LICENSE.txt

Marzocca, Fabio: GtkOrphan

Mozilla Foundation: MPL 2.0 FAQ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s